• Проєкт консорціуму, що фінансується урядом Великобританії, спрямований на подальше розширення можливостей автономного водіння
  • У співпраці з партнерами по консорціуму компанія Nissan буде сприяти реалізації проєкту шляхом подальшого розвитку технології автономного водіння (AD) у Великобританії
  • Повністю електричні Nissan LEAF, оснащені передовою технологією автономного руху, пройдуть випробування на міських дорогах житлових районів та у сільській місцевості
  • Проєкт evolvAD базується на успішних дослідницьких проєктах Nissan з автономного водіння, HumanDrive та ServCity, і сприяє розвитку технологій автономного водіння в компанії Nissan на шляху до реалізації довгострокової стратегії Nissan Ambition 2030


КРАНФІЛД, Великобританія  — Розпочато офіційну реалізацію evolvAD, новітнього британського дослідницького проєкту з автономного водіння, підтриманого компанією Nissan та профінансованого урядом Великобританії.

evolvAD випробує підключені та автономні автомобілі (CAV) на різноманітних міських дорогах житлових районів та сільській місцевості з метою розширення можливостей автономного водіння у Великобританії та технічного забезпечення готовності ланцюга постачання до масового впровадження. Кожен з цих типів доріг ставить перед технологією AD свій власний унікальний набір викликів. Так, наприклад, у житлових районах водії нерідко стикаються з проблемою вузьких доріг, однієї смуги руху з припаркованими автомобілями по обидва боки й низькою швидкістю руху. У сільській місцевості умови можуть бути схожими, але з вищою швидкістю руху та звивистими дорогами без будь-якої дорожньої розмітки.

Дослідницький проєкт реалізується консорціумом з п'яти галузевих партнерів, де технічним керівником є Nissan, і фінансується спільно урядом і партнерами консорціуму, а урядовий фонд «Інтелектуальна мобільність» розміром 100 млн фунтів стерлінгів знаходиться в управлінні Центру підключених і автономних автомобілів (CCAV) і надається британським агентством з інновацій Innovate UK.

Впродовж наступних 21 місяця проєкт evolvAD використовуватиме спільний досвід п'яти партнерів — Nissan, Connected Places Catapult, Humanising Autonomy, SBD Automotive і TRL — для технічної підтримки готовності ланцюга постачання до майбутнього масового впровадження технологій автономного водіння у Великобританії. Сюди входить кілька основних напрямків, спрямованих на розвиток потенціалу автономного водіння у Великобританії, включаючи випробування компанією Nissan передової технології автономного водіння в житлових районах спільно з TRL.

Завдяки використанню такої інфраструктури, як системи відеоспостереження в житлових районах, підключені та автономні автомобілі CAV проєкту evolvAD зможуть отримувати інформацію для поліпшення ситуаційної обізнаності, проводячи тестове дослідження щодо використання технологій «транспортний засіб – інфраструктура» (V2I) для вдосконалення їх продуктивності. В рамках проєкту також передбачено розробку нових технологій V2I з метою сприяння подальшому впровадженню автомобілів з автономним керуванням. Крім того, Nissan випробує технологію на складних заміських дорогах та з'ясує, які транспортні можливості автономна мобільність здатна забезпечити для доріг категорії А та другорядних доріг, які здебільшого знаходяться в межах сільських та міжміських громад.

Проєкт розпочався у липні 2023 року і вже перебуває в стадії розвитку, використовуючи в якості тестових автомобілів повністю електричні Nissan LEAF. Автомобілі випробують у симуляції та на приватних тестових треках, перш ніж підключені й автономні електромобілі проєкту evolvAD вийдуть на реальні дороги протягом наступних місяців.

Компанія Nissan продовжить вдосконалювати свою технологію автономного водіння за допомогою evolvAD, проводячи випробування в різних дорожніх умовах, спираючись на успіх попередніх дослідницьких проєктів AD консорціуму, таких як HumanDrive і ServCity. Технологія автономного водіння займає ключове місце у довгостроковій стратегії Nissan Ambition 2030, яка передбачає прагнення компанії створити світ екологічно чистішим, безпечнішим та більш інклюзивним.

Девід Мосс (David Moss), старший віцепрезидент з регіональних розробок та досліджень Nissan в регіоні AMIEO (Африка, Близький Схід, Індія, Європа та Океанія), сказав: «Ми дуже пишаємося своєю участю в проєкті evolvAD у Великобританії, працюючи разом із блискучими партнерами над подальшим тестуванням і випробуванням нашої технології».

«Завдяки Nissan Ambition 2030 ми прагнемо надати кожному можливість мобільності, і технології автономного водіння надзвичайно важливі для цих зусиль, оскільки вони пропонують величезні переваги з точки зору безпеки транспортних засобів, впливу на довкілля та забезпечення доступності. Відзначаючи 35-річчя NTCE у Великобританії, ми раді розпочати наступний проєкт, який дозволить нам продовжувати надавати технології майбутнього, які будуть справді на користь нашим клієнтам».

Керівник проєкту evolvAD та менеджер команди Nissan з досліджень та передових технологій Європейського технічного центру Nissan (NTCE) Роберт Бейтман (Robert Bateman) зазначив: «У своїх попередніх дослідницьких проєктах наша команда AD разом з партнерами займалася магістралями та складним міським середовищем. Тепер ми беремося за наступний виклик — забудовані житлові вулиці та сільські дороги».

«Щоб представити автономне водіння на ринку, ми повинні протестувати й випробувати технологію на максимальній кількості різних типів доріг, і саме тому такі проєкти, як evolvAD, є дуже важливими.  Зрештою, ми намагаємося забезпечити кожній людині більш екологічне, безпечне та інклюзивне водіння, і сподіваємося на співпрацю з нашими партнерами по консорціуму, щоб досягти цієї мети».

За словами міністра промисловості та економічної безпеки Нурсата Гані (Nursat Chani): «Безпілотні транспортні засоби мають потенціал для трансформації нашого пересування, роблячи поїздки безпечнішими, більш екологічними та доступними, водночас стимулюючи зростання економіки завдяки створенню висококваліфікованих робочих місць».
«Цей дослідницький проєкт допоможе у розвитку цієї технології та доведе передовий досвід Великобританії у розробці автоматизованої технології, що є не лише інноваційною, але й, що особливо важливо, в основі якої закладено безпеку».
Заява зроблена під час святкування 35-річчя інженерної досконалості у Великобританії, яке цього року відзначає NTCE, європейський науково-дослідний центр Nissan, розташований у Кранфілді, графство Бедфордшир. Заснований у 1988 році, NTCE перетворився з вагончика в Сандерленді, де надавалася технічна підтримка виробничому заводу Nissan, на один з глобальних дослідних центрів компанії. Завдяки офісам, розташованим по всій Великобританії, Іспанії, Бельгії та Німеччині, присутність дослідницького відділу Nissan гарантує, що наші продукти й технології відповідають потребам споживачів у Європі та за її межами. Сьогодні NTCE, яка з невеликої команди перетворилася на колектив, що налічує близько 1 000 співробітників, вже представила в Європі 33 моделі, включаючи Nissan Qashqai, JUKE та LEAF.

Нотатки для редакторів

До складу партнерів консорціуму увійшли:

  • Nissan: Головний партнер, який очолює розробку підключених і автономних автомобілів (CAV), що пройдуть випробування в рамках проєкту
  • Connected Places Catapult: Застосування передових методів машинного навчання у створенні карт високої чіткості на основі даних аерофотозйомки
  • Humanising Autonomy: Британський постачальник з передовими можливостями сприйняття та оцінювання поведінки вразливих учасників дорожнього руху (пішоходів, велосипедистів та мотоциклістів)
  • SBD Automotive: Бортова кібербезпека та вдосконалена система безпеки
  • TRL: Подальший розвиток процесів валідації систем транспортних засобів з використанням інфраструктури на випробувальному стенді Smart Mobility Living Lab (SMLL)

# # #

Про Nissan AMIEO (Африка, Близький Схід, Індія, Європа та Океанія) 
Nissan прагне перетворитися на дійсно сталу компанію, щоб сприяти створенню чистішого, безпечнішого та більш інклюзивного світу.  

Дотримання принципів екологічної відповідальності є основою довгострокової стратегії компанії Nissan Ambition 2030. Ця стратегія, яка має на меті розв'язання важливих екологічних питань, задоволення потреб клієнтів і соціуму, дозволяє забезпечити ключові глобальні ринки технологічно інноваційними електрокарами та створює більше можливостей для людей щодо пересування і насолоджування життям. Стратегія Ambition 2030 відповідає цілям Nissan щодо досягнення  вуглецевої нейтральності в рамках життєвого циклу продукції компанії до 2050 фінансового року. Компанія Nissan в регіоні AMIEO має на меті прискорити перехід до використання електротранспорту у майбутньому, зокрема через реалізацію свого головного проєкту EV36Zero.

Для отримання додаткової інформації щодо продуктів і послуг Nissan та зусиль компанії, спрямованих на досягнення сталої мобільності, відвідайте nissan-global.com. Також ви можете стежити за нами на Facebook, в Instagram, Twitter і LinkedIn та переглядати наші найновіші відео на YouTube.

Інформація надана компанією Nissan