• Новий Concept 20-23, розроблений в Nissan Design Europe (NDE), був представлений CEO Макото Учіда з нагоди святкування 20-річчя студії в Лондоні
  • Спортивний міський електричний концепт-кар виставлено на відкритому повітрі на баржі прямо навпроти NDE, підкреслюючи його розташування саме в центрі Лондона
  • Натхненний участю Nissan у Формулі E, а також перегонами в онлайн-симуляторах — разом зі спадщиною сміливих хетчбеків Nissan

Лондон, Великобританія — На честь 20-ї річниці діяльності Nissan Design Europe (NDE), розташованої в Лондоні, президент і головний виконавчий директор Nissan Макото Учіда відвідав NDE, щоб представити абсолютно новий спортивний міський електричний концепт-кар під назвою Nissan Concept 20-23.

Презентація нового Concept 20-23 відбулася на плавучій баржі, пришвартованій безпосередньо біля NDE на ділянці басейну Паддінгтон каналу Гранд Юніон, — ключовій частині унікального ландшафту навколо NDE, що надає цьому місцю неповторності та натхнення.

Nissan Concept 20-23

Розробкою Nissan Concept 20-23 займалася команда, до складу якої входили деякі молоді співробітники NDE, які мали просте завдання створити автомобіль — без жодних обмежень — яким вони б хотіли їздити вулицями міста, у якому працюють.

Назва Concept 20-23 є відображенням 20-річного перебування NDE в самому центрі Лондона, а також традиційного числа компанії 2 (ni) 3 (san) і поточного року. Вона також продовжує давню традицію Nissan привносити привабливу грайливість у світ хетчбеків та міських автомобілів. Завдяки спадщині автомобілів Nissan, так званої серії Pike, зокрема Be-1, Pao, Figaro та S-Cargo, Concept 20-23 повертає цю традицію малолітражних автомобілів у 21 сторіччя.

Розповідаючи про Concept 20-23 під час його презентації в Лондоні, старший віцепрезидент Nissan з глобального дизайну Альфонсо Альбайса зазначив: «Молода команда NDE отримала просте завдання: розробити цікавий електричний міський автомобіль, яким би ви хотіли користуватися щодня в Лондоні. Створений ними Concept 20-23 — це компактний хетчбек, що зазнав значного впливу світу онлайн-перегонів. Я в захваті від того, як у ньому перетинаються світи сучасного міського життя, онлайн-ігор та мобільності з нульовим рівнем викидів».

У сучасному погляді на грайливість цього маленького автомобіля знайшли відображення як світ онлайн-перегонів, так і участь Nissan у Формулі E. Базовий 3-дверний хетчбек Concept 20-23 має екстремальні аеродинамічні доповнення спереду і ззаду, з глибокими порогами, які відводять потік повітря від передньої частини автомобіля, через отвори для охолодження гальм і виводять його через випускні щілини одразу за передніми колесами.

Ніс автомобіля складається з рівної площини, що під кутом підіймається до верху капота, надаючи передній частині несподівано чітку поверхню. Саме тут розташовані передні фари, що мають характерний вигляд, який складається з тонких верхніх та нижніх півкіл і підсилений завдяки світлодіодним технологіям різким променем. Сигнал повороту є частиною такого ж напівкруглого світлодіодного блоку.

Завдяки цьому передня частина Concept 20-23 має привітний вигляд, поміж складних форм, що регулюють повітряні потоки.

По боках автомобіль набуває м'язистості завдяки розширеним колісним аркам, що приховують великі колеса з низькопрофільними шинами. У верхній частині колісних арок спереду і ззаду розташовані вентиляційні решітки, що зменшують тиск, який створює опір повітря в колісній ніші.

Вигин колісних арок різко обривається на нижньому рівні дверей, де кутові перетини утворюють повітрозабірник за переднім колесом.  А аналогічні кутові прорізи на задніх колісних арках дозволяють потоку повітря охолоджувати задні гальма. Подовжені пороги огортають кузов в нижній частині автомобіля.

Ззаду великий цілісний спойлер гармонійно виходить з рейлінга даху, з торцевими пластинами, які переходять від майже вертикального положення біля задньої стійки до кутового горизонтального елементу, що створює притискну силу. Наявність заднього спойлера не погіршує огляд ззаду, уникаючи поширеної проблеми, з якою стикаються спортивні автомобілі з задніми спойлерами.

Подібно до передніх, кожен з задніх ліхтарів складається з тонкого верхнього і нижнього напівкруглого світлодіода, який контрастує з квадратними формами нижньої частини, що визначається жорсткими функціональними формами для управління потоком повітря і максимального створення притискної сили, коли повітря виходить з-під кузова автомобіля. Всю ширину автомобіля підкреслено горизонтальною планкою внизу, що схожа на м'яку посмішку, яка визначає контури задньої частини хетчбека.

До даху автомобіля інтегрований тонкий повітрозабірник, що стикається з верхньою частиною лобового скла, забезпечуючи вентиляцію для пасажирів, під час керування Concept 20-23.

Сіра фарба зовні має текстуру, що створює враження, ніби автомобіль виточений з цільного шматка металу, що відображає суворе середовище, для якого він був створений. Ззаду на трьох чвертях автомобіля зображено число компанії — 23.

Хоча модель Concept 20-23 — це виключно зовнішня модель, команда дизайнерів внутрішнього оздоблення створила салон, що відповідає надзвичайно спортивному характеру екстер'єру. Перш за все, потрапити всередину можна через дві двері-ножиці, які відкидаються вгору від основи передньої стійки.

Поперек дверних отворів проходить перекладина, вкрита оббивкою з пінопласту для захисту ліктів, через яку необхідно переступати водію і пасажиру, щоб дістатися до своїх сидінь. Два глибоких ковшоподібних сидіння забезпечують надійну опору, але не за рахунок комфорту. Вони оздоблені майже білим покриттям, з великим підголівником, що нагадує гоночні автомобілі.

Опинившись на місці, водій бачить довгу розширену рульову колонку, що завершується прямокутним спортивним кермом, оснащеним численними елементами керування та налаштуваннями. Регулятори налаштування роботи електричної силової установки та додаткові перемикачі знаходяться за кермом у межах досяжності пальців.

Рульову колонку підтримує кріплення з вуглецевого волокна, яке своєю чергою прикручене в основі великого відкритого отвору, що складає центральну консоль.

Між двома пасажирами центральну консоль утримують дві металеві балки, які прикручені до «хребта» автомобіля, що з'являється з підлоги. Під двома перекладинами вмонтовано вогнегасник.

Інтер'єр салону являє собою футуристичну інтерпретацію чистої функціональності гоночного автомобіля. Лише кілька екранів відображають необхідну інформацію з мінімальними відволікаючими факторами — це втілення того, як реальні гоночні автомобілі, такі як учасник Формули E від Nissan, надихають на створення онлайн-симуляторів перегонів.

На завершення презентації Concept 20-23, Альфонсо Альбайса зазначив: «Це гідне святкування 20-річчя NDE, де сміливі ідеї формуються і стають реальністю!»

# # #

КОНТАКТИ ЗІ ЗМІ

Володимир Іванов, менеджер з комунікацій, Nissan Україна
E: vivanov@nissan.ua

Нотатки для редакторів

Двадцять років діяльності NDE в Лондоні

У студії Nissan Design Europe працюють понад 60 фахівців з зовнішнього та внутрішнього дизайну, моделювання з глини, цифрових художників, а також група спеціалістів з кольорів та оздоблення. Студія оснащена повнорозмірним 5-осьовим фрезерним верстатом, а також численними верстатами для швидкого прототипування, інструментами віртуальної реальності, які дозволяють колегам з різних країн одночасно переглядати дизайн, новітнім обладнанням для візуалізації та трьома повнорозмірними «плитами», на яких можна ретельно відточувати глиняні моделі.

Студія відчинила свої двері у так званій будівлі II класу, що входить до списку пам'яток архітектури, на березі каналу Гранд Юніон у басейні Паддінгтон у 2003 році. Це колишня інженерна майстерня Британської залізниці, що належала до сусідньої станції Паддінгтон. До того, як стати місцем розташування NDE, будівля занепала і протягом 90-х років використовувалася для проведення нелегальних «рейвів». Її стіни, розмальовані графіті, зберегли, але приховали за стінами, які були встановлені під час реконструкції Nissan.

Першим проєктом, за який взялася команда після відкриття NDE у 2003 році, було створення автомобіля з тими ж розмірами й типом кузова, що й у традиційного хетчбека С-сегмента, але з більш високим розташуванням сидінь і більш надійною конструкцією, що перегукується з позашляховиком. Результатом став концепт-кар, представлений на Женевському автосалоні 2004 року. Його назва: Qashqai Concept.

А восени 2006 року в Парижі було представлено серійну версію, в стилістиці якої використано ті ж самі дизайнерські рішення. Інженерна розробка здійснювалася командою Європейського технічного центру Nissan [NTCE] на своїх підприємствах у Великобританії, Німеччині та Іспанії, щоб забезпечити належну відповідність автомобіля специфічним вимогам європейських клієнтів і доріг.

Він надійшов у продаж на початку 2007 року, і відгук на нього значно перевершив найкращі очікування Nissan: завод у Сандерленді на північному сході Великобританії незабаром перейшов на тризмінну роботу, щоб задовольнити попит. Народився новий тип автомобіля — кросовер. І що ж тоді, як і зараз, було головною причиною купівлі? Дизайн.

У 2009 році на Женевському автосалоні Nissan представив компактний автомобіль з надмірними м'язовими об'ємами, схожий на футуристичний пляжний багі. Він виглядав особливо виразно, з розділеними фарами й нетрадиційною решіткою радіатора. В оздобленні інтер'єру використані деталі, що нагадували мотоцикл, а його поляризаційний вигляд привертав увагу глядачів.  Менш ніж за рік серійну версію — тепер уже під назвою Juke — представили в колишній аеродинамічній трубі в передмісті Парижа — і реакція на неї була двоякою: любов або ненависть.

Дизайн автомобіля був розрахований саме на поляризацію, викликаючи сильну емоційну реакцію — рідкісне явище для транспортного засобу, призначеного для масового споживача. Вже за рік завод у Сандерленді знову працював на повну потужність, щоб задовольнити попит. І вже вдруге, через судове розуміння незадоволених потреб покупців компактних автомобілів в Європі та ретельне проєктування і розробку від NTCE, Juke здійняв хвилю — і створив новий сегмент ринку.

Ці дві європейські автомобільні ікони позитивно змінили сприйняття бренду Nissan і привели тисячі нових покупців до дверей дилерів. В умовах надвисокої конкуренції поява двох моделей, лідерів свого сегмента, які змінили правила гри на автомобільному ринку, є безпрецедентним явищем. І значною мірою це заслуга колишніх і теперішніх співробітників центру Nissan Design Europe, що ховається у всіх на виду в центральному Лондоні.

Ще одним відомим концепт-каром є NV200 Concept, який дав початок успішному легкому комерційному автомобілю NV200 від Nissan. Завдяки своїй універсальності він став одним з перших у світі компактних електричних фургонів.

Nissan Concept 2020 Vision Gran Turismo став відповіддю на звернення творців культової гоночної гри Gran Turismo, які поставили перед компанією Nissan завдання відсвяткувати 15-річчя гри на PlayStation. Його екстремальний футуристичний зовнішній вигляд викликав всесвітній резонанс з моменту його презентації на Фестивалі швидкості в Гудвуді у 2014 році.

А у 2015 році концепт-кар Gripz вшанував 240Z, який переміг у виснажливому Ралі Сафарі 1971 року. Його дизайн також відсилає до світу велоспорту. Це був явний натяк майбутньому другому поколінню Juke, представленому у 2019 році, який продовжив успіх свого попередника — тепер уже з більш ніж десятком суперників.

Зовсім недавно команда NDE розробила Ariya Single Seater Concept, потужний дослідно-конструкторський демонстраційний проєкт, який має продемонструвати можливості використання повністю електричного силового агрегату дорожньої версії Nissan Ariya на унікальному шасі одномісного гоночного автомобіля.

«Наша команда в Nissan Design Europe відносно невелика, але я з гордістю озираюся назад і згадую ту незмінно сміливу, свіжу та інноваційну роботу, яку ми виконуємо — і виконували з того часу, як двері нашої студії вперше відчинилися 20 років тому. В основі культури NDE міститься сприятлива атмосфера співпраці, в якій ми всі прагнемо надати нашим клієнтам досвід пошуку, купівлі та керування автомобілем завдяки неперевершеному дизайну та креативності. Ми прагнемо в нашій роботі закохати їх у Nissan», — говорить Метью Вівер, віцепрезидент NDE.

Новий Concept 20:23 присвячений святкуванню двох десятиліть сміливого, новаторського лідерства в автомобільному дизайні в Лондоні, по всій Європі та за її межами, і буде цікаво дізнатися, що очікує на нас у наступні 20 років, коли команда Nissan Design Europe перейде до електрифікації та технологій автономного руху.

Інформація надана компанією Nissan